BLOG / Ze života jednoho programátora / Záhada levných programátorů

Záhada levných programátorů

Intro

Dnes Vám napíšu své zkušenosti s outsourcingem své aplikace, potažmo zkušenosti se zadáváním práce na webtrhu.


Inzerát

Prvně Vám povím proč. Měl jsem zákazníka, který se vyjádřil ve smyslu, že by potřeboval práce na webu zrychlit. Moc jsem mu v tom neuměl vyhovět, projekt byl teprve u grafičky,tak jsem jen mohl čekat, až bude design hotov. Co jsem ale mohl, bylo pracovat na první stránce, ta byla už téměř hotova. K první stránce ale patří hlavička a patička celého webu. Také k ní patří stylopis, který je rovněž společný pro celý web. A je důležité říct, že na těch dalších stránkách jsou stejné uskupení, přesněji stejné kusy kódu. Jo, a není tam jakýkoli javascript. Považuji tedy stránky níže za snadnější než je první strana. Je několik věcí, teré dělám méně rád než práce ostatní. Jednou z nich je kódování html. Mám pocit, že spoustu lidí, umí tuto činnost lépe a hlavně efektivněji než já. Zadal jsem si inzerátek na webtrh. Chtěl jsem aby mi někdo udělal html kóding zbylých stránek. Zněl asi takto:

Hledám šikovného HTMl kodéra. Má se dělat 5 stránkový web. Hlavní strana včetně CSS je již hotova.
Na vás by bylo udělat další 4 strany. Na stránkách jsou prvky a css z první strany, když to řeknu zjednodušeně, skoro vám stačí jen párkrát udělat ctrl-c, ctrl-v.
Projekt potřebuji z časových důvodů trošku outsourcovat, Vás ale honit nebudu.
Design je v adobe XD.
Další práce je udělat z tohoto wordpress site.
Prosím návrh ceny za obě práce a vaše časové možnosti, můžete přiložit reference.


Odpovědi na inzerát

Během několika minut se mi začaly docházet odpovědi s nabídkami. Nakonec jich do dvou dnů bylo více něž dvacet. Zdá se, že poptávka na webtrhu funguje, můžeme začít vybírat. Já, čistě pro sebe, bych odhadl, že by mi těch 5 stran zabralo asi 20 hodin času. To je pro mého zákazníka třeba 10tis Kč. Co ale bylo překvapující, že přes polovina nabídek byla na částku 500Kč. No to je úžasné, já pověsím své řemeslo na hřebíček, když tolik lidí udělá stejnou práci dvacetkrát levněji! Trošku jsem jim nevěřil, tak jsem se trošlu lstivě zeptal, na jejich časovou cenu a odhad doby práce. Přihořívá. Všichni téměř do jednoho, odpověděli, že 500Kč hod a že práce, dle inzerátu výše je max na jednu hodinu. Tady je vidět, že nikdo nechce vydělávat 12,50Kč čitého za hodinu práce, jen lidé mají jiný odhad než já. Není to ale zákazníkovi jedno, když jsou jednoduše dvacektrát levnější? Navíc je velké plus že práce bude za hodinu hotova.


Výběr kandidáta

Nakonec jsem si vybral programátora, který se ozval jako jeden z prvních. Odpověď je slušná, dostal jsem dojem, že ten člověk ví o čem mluví. S tím je také spojena malá deprese: On, stejně jako deset dalších je zjevně dvacetkrát výkonnější než já a pro zákazníka je práce dvacetkrát levnější než ode mě. Nechci se se ho dotknout, proto mu říkejme pan Ondřej.


Průběh spolupráce

Konkrétní objednávku jsem napsal 16.7.20. 20.7.20 jsme si telefonicky museli upřesnit, co se má vlastně dělat. 24.7.20 se ptám jak to vypadá, přecejen, už je to 8 dní od zadání a Ondřej tvrdil, že je to práce na hodinu. Bez odpovědi. 28.7.20 Se opět ptám jak to vypadá. Tentokráte je odpověď

Dobrý den ležel jsem teď tři dny v nemocnici... Zítra pokračují budu informovat...

No to se dá pochopit, že? Napsal jsem zase, asi jsem trošku otravný, že chci hotovou práci. Tohle jsem napsal až 3.8.2020:

Jak to vypadá?

Připomínám, že jste mě opět neinformoval o stavu, to byl záměr?

Je něco v nepořádku?

Následující den (4.8.20) mi Ondřej odepsal:

Dobrý den, omlouvám se za komplikace ale aktuální zdravotní stav mi neumožňuje dokončení zakázky.

Senzace?

Takže hodinová akce nakonec zabrala 19 dní a bez jakéhokoli výsledku. Zřejmě nemá moc cenu na tím moc uvažovat, ale dle jeho slov je v nemocnici od 25.7, měl tedy i tak dostatek času. Připomínám, že jsem odhadl práci na 20 hodin času. Protože jsem naonec práci dělal sám, vím zcela jistě, že je to skutečně těch 20 hodin času.


Závěr

Bavil jsem na toto téma s kamarády. Shodli jsme se, že pokaždé když si programátor zařídí práci za 25Kč mzdových nákladů, naprosto vždy strašně onememocní, nebo alepoň přestane komunikovat. Senzace programování za dvacetinu nákladů se tedy nekoná. Já už to vím. Webtržníci to ale ještě neví a vždy automaticky berou nejlevnější nabídku. To už ale jiný příběh.

Realizuji Vaše sny

Zdeněk Skulínek