BLOG / Správa PC a severů / Prestashop / Přesunutí obchodu na novou doménu

Přesunutí/zkopírování obchodu v Prestashop

Intro

Následující článek je návod/postup/kuchařka pro zkopírování obchodu v systému Prestashop. Jak jste asi zjistili, po zkopírování se Prestashop vždy přesměruje na původní destinaci, nebo zahlásí Chybu 500. Konktrétně to mám vyzkoušeno pro verzi 1.7.

Prerekvizity

  • Máte přístup na souborový systém bývalého eshopu
  • Máte přístup na souborový systém nového eshopu
  • Máte přístup k bývalé databázi
  • Máte přístup k nové databázi

Kopie souborů

Pro tento bod stačí jen zkopírovat na novou destinaci 1:1.

Kopie databáze

Phpmyadmin má doborou vlastnost exportu databáze. Vejde to daší staré databáze a spusťte na kartě export. Protože je omezení importu na délku souboru, v základním nastavení nemusí být výstup importovatelný. Proto zvolte způsob exportu vlastní a potom v sekci výstup zvolte kompresi zip.

Na nové destinaci vytvoře databázi libovolného jména (DBNAME) a u ní přes záložku import naimportujeme databázi z předchozího kroku. O co jste ale přišli je uživatel. Na kartě oprávnění vytvořt uživatele. Dejte mu jméno (DBUSER), heslo (DBPW) a zaškrtněte že chcete dát oprávnění pro novou databázi a ještě zaškretejte oprávnění k data a struktura. K té struktuře si nejsem jistý, zdali je to nutné.

Nastavení domény v databázi

Otevřete phpmyadmin, pak novou databázi a najděte tabulku _configuration (v mém případě třeba ps_configuration). Najděte řádky s klíčem (sloupec name) PS_SHOP_DOMAIN a PS_SHOP_DOMAIN_SSL a vepište do nich novou doménu.

Ještě najděte tabulku _shop_url (ps_shop_url) a v ní je jeden řádek. Změňte mu sloupce domain a domain_ssl na nové doménové jméno.

Editace konfiguračního souboru

Na souborovém sytému najděte soubor /app/config/parameters.php. Změňte řádky se jménem databáze database_name na DBNAME, database_user na DBUSER a database_password na DBPW.

Smazání cache

Smažte veškeré soubory v adresářích /cache/smarty/compile, /cache/cachefs a hlavně pak /var/cache/dev a /var/cache/prod.

Regenerace .htaccess

Přihlašte se do administrace, jděte na Konfigurace > SEO a URL a konfiguraci uložte.

Chybové stavy - debug

Pokud z nějakého důvodu vidíte prázdnou stránku, zkuste si zapnout debug mód. Otevřete soubor /config/defines.inc.php a ze začátku souboru uvidíte řádek define('_PS_MODE_DEV_', false);. Změntě false na true.

Realizuji Vaše sny

Zdeněk Skulínek